Selectați limba: Romana Magyar English Bulgara
Orar: 08.00 - 16.30 
Produse
Produse

 

FURTUNURI INDUSTRIALE

Furtunurile industriale sunt folosite pentru a transporta diferite fluide la sau între componente hidraulice cum ar fi valve, elemente de acţionare, dispozitive de comandă, subansambluri ale maşinilor-unelte etc.

în mod uzual acestea sunt flexibile şi adesea armate (întărite). Dintre fluidele care pot fi transportate cu ajutorul furtunurilor industriale sunt: aer, apă, produse petroliere, uleiuri hidraulice, oxigen/acetilenă, abur, apa sub presiune, produse chimice etc.

Furtunurile sunt utilizate într-o gamă mare de sisteme hidraulice industriale. Dimensiunile, specificaţiile tehnice, variantele constructive sunt parametri de primă importanţă în alegerea furtunului hidraulic. Specificaţiile care trebuie avute în vedere la alegerea furtunurilor industriale sunt compatibilitatea cu materialele transportate, presiunea de lucru, depresiunea maximă (vacuum) şi gama de temperaturi la care se utilizează (temperatura fluidului transportat şi cea a mediului ambiant). Presiunea de lucru reprezintă de fapt presiunea maximă de serviciu. Vacuumul este măsurat cel mai frecvent în inch sau milimetri coloană de mercur în raport cu o atmosferă standard.

De asemenea dintre cele mai importante elemente care stau la baza alegerii furtunurilor sunt: diametrul interior, diametrul exterior, raza minimă de îndoire şi unitatea de măsură.

Ca unităţi de măsură se regăsesc atât cele englezeşti cum ar fi inch sau fracţiuni/multipli ai acestuia respectiv sistemul metric de unităţi de măsură, precum milimetrul sau centimetrul.

Diametrul interior se referă la diametrul golului din interiorul furtunului. Diametrul exterior este de obicei diametrul nominal al furtunului. Raza minimă de încovoiere a furtunului este rezultatul combinaţiei dintre deformaţia secţiunii transversale a furtunului şi limita de încovoiere a elementelor metalice de întărire.

De asemenea utilizarea în condiţii corecte a furtunului ţine cont şi de alte efecte precum:

  • materialele lichide sau solide pot să penetreze fizic, respectiv să cauzeze reacţii chimice;
  • efecte fizice: cauzează modificarea în volum a materialului furtunului, provocând modificări ale caracteristicilor acestuia (duritate, rezistenţă la tracţiune, alungire etc.); tot aici trebuie amintită şi temperatura de lucru care poate provoca dilatări ale elementelor componente ale furtunului sau ale elementelor de asamblare ale acestuia;
  • efecte chimice: provoacă modificări în compoziţia chimică a materialului furtunului, modificarea proprietăţilor acestuia (de exemplu plasticizare), sau agenţii de protecţie împotriva uzurii sunt descompuşi, cauzând posibile scurgeri;
  • în caz de abraziune trebuie întotdeauna luată în considerare uzura.

Furtunurile asamblate trebuie instalate întotdeauna în locuri accesibile, în poziţia lor naturală şi neobstrucţionate. Ele nu trebuie îndoite peste raza de curbură, în special în zona armăturilor.

Aceste furtunuri pot lucra la diferite presiuni şi anume:

  • furtunuri pentru joasă presiune; în acest caz presiunea este de ordinul a 1...10 bari. Sunt utilizate la transportul aerului şi apei etc.;
  • furtunuri de medie presiune; folosite pentru fluide având presiunea între 10...25 bari. Dintre fluide se pot aminti cele hidraulice pe bază de produse petroliere, uleiuri de ungere, apă, emulsii hidraulice etc.
  • furtunuri pentru înaltă presiune; în acest caz presiunea de lucru depăşeşte 25 bari; dintre fluidele transportate sunt uleiurile hidraulice, apa, emulsii hidraulice etc.

Gama de temperaturi la care pot fi utilizate este destul de mare funcţie de fluidul care trebuie transportat şi condiţiile de mediu înconjurător. Astfel, gama uzuală de temperaturi pentru cazul transportului de apă, aer, produse petroliere este de -30°C...+70°C, în timp ce la transportul aburilor saturaţi, temperatura acestora poate ajunge până la valoarea de +210°C. în cazul furtunurilor speciale pentru climatizare (de ex. Hitex®) temperaturile de lucru variază între -70°C ... +900°C.

De asemenea gama de dimensiuni (în speţă diametrul interior al furtunului) este vastă, regăsind valori între 4 ... 1000 mm.

Gama de utilizare precum şi materialele din care sunt confecţionate furtunurile este extrem de vastă. Spre exemplu există: furtunuri flexibile din cauciuc natural, din cauciuc şi fibre textile, din fibre minerale şi cauciuc, din amestecuri acoperite cu cauciuc, din cauciuc (pentru gaze, abur, produse petroliere, pentru produse chimice, pentru beton, etc.), furtunuri din elastomeri, furtunuri textile cauciucate, furtunuri din fibre vegetale, furtunuri flexibile din metal, din metal acoperite cu plastic, din metal pentru duş, furtunuri flexibile din plastic (PVC sau PV cu secţiune circulară, cu secţiune netedă, rezistente la acizi şi solvenţi, rezistente la presiuni înalte, pentru temperaturi joase, pentru vid etc.).

Furtunurile din cauciucuri sintetice sunt impregnate cu sârme de înaltă rezistenţă. Trebuie amintite şi furtunurile destinate transportului materialelor minerale (pietriş, nisip etc.) sau a celor gofrate (din PVC, poliester acoperit cu materiale termoplastice, poliuretan etc.) utilizate pentru transportul lichidelor în industria alimentară, industria textilă, industria lemnului, pentru ventilaţie, pentru absorbţie (cum ar fi cazul dispozitivelor de curăţare) etc.

Spre exemplu, furtunurile pentru transportul apei industriale pot fi folosite până la temperaturi de maximum 100°C, sunt multifuncţionale (pot transporta şi produse chimice de concentraţie scăzută), sunt flexibile, au suprafaţa interioară netedă, sunt rezistente la factorii atmosferice. Nu sunt indicate în transportul apei potabile. Ca materiale, atât pentru tub cât şi pentru suprafaţa acestuia, pot fi utilizate EPDM/SBR.

Furtunurile pentru aburi au o calitate superioară, putând fi utilizate la temperaturi de până la +165°C în instalaţiile industriale. Sunt confecţionate din EPDM/SBR şi au o rezistenţă ridicată la factorii atmosferici, temperatură şi ozon.

Furtunurile conform EN 559 pentru transportul oxigenului (sau acetilenă, aer, azot, argon), necesar sudurilor permit transportul acestor fluide sub presiune, gama de temperaturi fiind -30°C ... +70°C. Diametrul interior al furtunului variază între 4 şi 50 mm, presiunea de lucru este 2 MPa, grosimea peretelui variază între 4 şi 50 mm. Au textura întărită şi pot avea suprafaţa exterioară zimţată.

Furtunurile pentru petrol şi ulei sunt robuste, suportă condiţii grele de lucru, pot funcţiona la subpresiuni de până la 0,063 MPa, la temperaturi între -30°C ... +60°C, ca materiale fiind utilizate NBR întărit cu unul sau două spirale din oţel. Pot evita acumulările de sarcini electrice.

Se mai pot aminti şi furtunurile de calitate pentru alimente. Acestea nu au voie să influenţeze gustul sau mirosul elementelor transportate (cum ar fi apa potabilă, laptele, sucuri, produse care conţin alcool etc.). Diametrul interior variază între 8...300 mm, presiunea de lucru este între 0,2...2,5 MPa, presiunea de fisurare între 0,6... 7,5 MPa, grosimea peretelui variază între 5,5 şi 10 mm, culorile putând fi (în funcţie de concentraţia maximă) albastru, alb, roşu. Temperaturile de lucru sunt de -30°C ... +70°C.

Furtunurile pentru industria minieră trebuie să reziste unor condiţii dificile de lucru, putând transporta apă şi aer comprimat în combinarea acestora cu nisip sau alte solide. Acestea pot fi de două tipuri şi anume: Z - furtunuri obişnuite, respectiv S - furtunuri protejate cu elemente metalice interne. Trebuie să fie rezistente la abraziune. Diametrul interior variază între 6...150 mm, grosimea peretelui între 3,5...14 mm, presiunea de lucru între 1 şi 3 MPa, iar cea de crăpare este 3...7,5 MPa.

în afara furtunurilor, pentru realizarea în bune condiţii a transportului lichidelor sau materialelor fără scăpări de fluid pe traseu, prezintă importanţă şi elementele care asigură îmbinarea furtunurilor de restul elementelor instalaţiei. Gama de produse de asamblare este extrem de variată. Ca tipuri constructive se deosebesc două grupe şi anume:

  • cuplaje rapide; acestea permit o asamblare rapidă a furtunului. Dintre acestea se amintesc: cuplaj de absorbţie/refulare cu ştuţ (DIN 14301... DION 14323), cuplaj tată cu filet interior respectiv cuplaj mamă cu filet exterior (Federal Mil A-A-59326A), cuplaj mamă/tată cu ştuţ, cuplaje pentru cisterne (EN 14420-5-2/ DIN 2817), cuplaj cu braţ de fixare şi ştuţ, cuplaje pentru industria alimentară (cu etanşări din NBR, EPDM, FPM etc.), coliere Triclamp (DIN 32676), cuplaje Kamlok, Gullemin, cuplaje pentru aburi (EN 14423/DIN 2826 sau BOSS), ştuţuri (EN ISO 228-1), coliere MEB, coliere bandă, Norflex etc.;
  • cuplaje cu flanşe; de exemplu ştuţ cu flanşă fixă şi flanşă mobilă (EN-DIN PN 6,10, 16, 25,40).

Gama de materiale din care acestea sunt confecţionate este de asemenea foarte vastă: aluminiu, inox (AISI 316), cupru, polipropilenă, alamă, bronz, oţel galvanizat etc.

© Power Belt